четвъртък, 20 януари 2011 г.

ГЕРОИТЕ ОТ СТАРИТЕ БЪЛГАРСКИ ФИЛМИ СНИМАТ РЕКЛАМИ, ЗА ДА СЕ ПРЕПИТАВАТ

Героите от старите български филми разочаровани от политиката

Снимат реклами, за да се препитават
от Таня Ивановаснимки: Антоанета Йотова
"Тази шунка не е от месо, бе серсемино!" - провиква се вечер от екрана един от най-култовите актьори от старите български филми - Вълчо Камарашев. В друга реклама отец Ередия слиза от сцената на Народния театър и в образа на корпоративен шеф сменя името на парацетамола на парацетамакс...
Актьорът Мариус Донкин е познат за широката публика и от рекламите на пещерска гроздова и аспирин протект. Иска да няма възможност да критикува и смята, че е позорно да се дават толкова малко пари за култура през 2010 година. "Нов златен век България няма да има! Няма друга страна, в която да липсва доктрина за култура. Албания има от 1928 година доктрина, и Румъния има! Тук всеки политик започва да пише историята от себе си. Намираме причината за неуспехите в предходните управляващи. Ако има доктрина, никой няма да се интересува кой идва на власт - ще има битка на идеи, а не на властолюбци - споделя големият български актьор Мариус Донкин, изиграл ролята на цар Симеон във филма "Златния век" /1984/ на режисьора Любен Морчев. - Това, което се случва с Христо Мутафчиев и Йосиф Сърчаджиев е отражение на действителността ни. Българските мъже не могат да се реализират, а за хора на духа състоянието на безизходност е съпроводено с морални скрупули. В България има много даровити хора, за съжаление. Не е нормално българските театрали да са по болниците на системи и да правят протести по фестивалите" - смята Луис Ередия от "Осъдени души" на Димитър Димов.Актьорът признава, че не е запознат с телевизионните сериали днес, но не би отказал да се снима във филм на съвременна тема, направен от добър екип. Споделя, че е зает в цялата палитра на кино-и-театралното изкуство - режисура, реклами, фестивали за театър."Може ли днес стандарт "Стара планина" да бъде за пример? Това е аномалия! Нищо не се е променило, управляват ни 2-3 ешелон на едни и същи хора. Спомняте ли си как театралите бяхме в авангарда на промените през 1989 година? Днес кой духовен човек се занимава с политика - всички се оттеглиха - разсъждава Донкин. - Един преход е трудно нещо и не може да бъде правен от случайни хора. Където няма образование - там няма и бъдеще! - коментира по повод орязаните бюджети и студентските стачки актьорът. - Горещо се надявам на нов Златен век на българската култура, но за да го има, трябва друго устройство на управление и други личности. Ситуацията трябва да бълбука, да ври, народът ражда и издига личността... Каква личност да се издигне от един отчаян, духовно закърнял народ? Длъжни сме да крачим по други пътеки в човешките си взаимоотношения. Ако няма баланс, сме близо до цялостната си гибел!" - отчайва се актьорът, изиграл цар Симеон."Времето ни е тежко. Живеем в бездуховно и агресивно време - смята и другата филмова емблема - актьорът Вълчо Камарашев, зад чиито гръб има над 80 роли в български филми. - Старите филми предизвикват сантимент и носталгия, защото са хубави. Преди 20 години се снимаха по 25 игрални филма и нормално поне десетина от тях бяха много добри. Днес няма пари и се произвеждат едва по 3-4 филма, някои от тях се снимат с прекъсвания..."






"За известно време спряхме да играем "Женитба" на Гогол. Колегата Антон Радичев бе болен, играеше без настроение. Слава богу, той се върна в театъра и сега представлението се играе пред пълна зала и с голям успех. Съчувствам на Христо Мутафчиев и семейството му. Мъжете в театъра са ужасно отговорни хора, грижат се за семействата си, въпреки малкото пари в професията. А жените сме добри домакини и майки - сподели една от най-крехките актриси от Народния театър Добринка Станкова. Звездата й изгрява през 1970 година, когато изиграва Рачето в "Черните ангели" на режисьора Въло Радев. Според актрисата дори чернобелият филм "Иконостасът" от 1969 година, направен по мотиви от романа "Железния светилник" на Д.Талев, днес стои съвременно и естетски на фона на риалити кича на съвремието. "Дъщеря ми стана доктор по философия и защити темата "Българското кино по време на социализма".




Днес тя популяризира старите български филми в Бостън и мога да ви кажа, че те се гледат с огромен интерес" - разказа Станкова.Актрисата с над 35-годишен театрален стаж отделя време на фигурата си и учи английски език. Нейният филм фаворит от съвременното българско кино е "Стъпки в пясъка" на Ивайло Христов."Ужасно се дразня на цялата тази целенасоченост в орязването на парите на нещо, което не може да се възстанови за ден-два - наука, образование. Не мога да идентифицирам министър Дянков - той е загадка за мен. Така и не можах да разбера какво го движи в неговите решения" - огорчена е актрисата. Добринка Станкова си почива от сценичната врява и шум чрез кулинарното си хоби да експериментира нови рецепти в кухнята и с дълги разходки в природата.




Партньорът й в "Женитба" по Гогол Антон Радичев споделя, че често пътува в провинцията и там хората го разпознават като обичано лице от старите български киноленти. Според актьора най-силно впечатление направил с ролята си в "Оркестър без име", където режисьорът Людмил Кирков му дава пълна свобода на импровизация."Станах лице на топлата бира - рекламирам пиринско пиво на плажа като част от тайфата в "Оркестър без име" - разказва Радичев. - Не съм се замислял дали да си дам физиономията за реклама, защото парите не достигат. Имам 37 години трудов стаж в Народния театър, но когато пътувам в чужбина и ме питат колко получавам, винаги добавям 500-600 лева отгоре. И пак хората се учудват колко малка е заплатата на българските театрали."Актьорът си спомня как са бъркали името му с това на Радичков, който е любимият му писател и драматург. Гранитски от "Маневри на петия етаж" не се чувства обиден на телевизионното риалити "Байландо", от което отпада с партньорката си Джема Заричи, мечтаеща да прати сестра си на Олимпиада 2012.


Антон Радичев чака с нетърпение да започнат снимките на "Оркестър с име", продължението на култовата комедия от 1982 година."Снимките ще започнат най-рано напролет. Няма пари за българско кино. Историята ще разкаже какво се е случило със същите хора 30 години по-късно..."30 години по-късно актьорът се моли единствено за здраве, след прекараната тежка операция от дискова херния. Пари за култура и кино, така или иначе, няма.


Фурия в кухнята


"Щях да си отрежа пръста в кухнята" - споделя актрисата Добринка Станкова. Божанка от "Иконостасът" се оказва запалена къщовница и кулинар. Актрисата опитала да накълца светкавично магданоз, докато гледала кулинарното предаване "Фиеста". Любимата й рецепта е с рибешко филе, морски дарове, поръсени обилно с пюре от картофи и кашкавал и запечени на фурна. Станкова е и щастлива баба на 4-годишната синеока красавица Хана.

Без пенсия
Актьорът, изиграл поп Ставри в "Чичовци" и отец Оливарес в "Осъдени души" също снима реклами, за да подпомага бюджета си. Помним уникалното му превъплъщение в сладокусният дядо поп, когото Христо Гърбов пита от екрана: "Мезиш ли, мезиш ли, дядо попе?"."Днес бих се снимал във филм с повече духовност. Изкуството трябва да бъде крачка напред или встрани, да изпреварва, а не да отразява съвремието. Чух, че университетите няма да учат от 21 ноември до средата на февруари и бях потресен!" - сподели актьорът, мечтал да изиграе сър Фалстаф на Шекспир. Днес Вълчо Камарашев споделя друга мечта - за истинско духовно изкуство. 74-годишният доайен на българското кино Вълчо Камарашев не мисли за пенсия, защото според него артистът не се пенсионира, а просто си отива.
(от вестник "168 часа)

Няма коментари:

Публикуване на коментар