четвъртък, 20 януари 2011 г.

Веселин Маринов с тройка на кандидатстудентския изпит по солфеж

Поредица от щастливи събития вкарват Маринов в Консерваторията ден преди крайния срок.

Маринов кандидатства в Консерваторията, без да знае нотите
"Веско Маринов не знаеше нотите, когато дойде при мен на консултации по солфеж. Това се случи 2-3 дни преди кандидатстудентския изпит. Веско бе откритие на колегата ми Петър Димитров, който го препрати при мен. Когато го видях за пръв път, бе ужасно смутен и уплашен - разказа специално за вестник "168 часа" преподавателката по солфеж на Веселин Маринов Лилия Ненкова.
Когато идва в София да се запише за кандидатстудентските изпити в Консерваторията, Веско Маринов едва се измъкнал от войнишката служба. Ротният му командир го пуснал ден преди крайния срок. Веско ми е разказвал как се наредил на огромната опашка кандидатстуденти и слушал да си говорят с музикални термини, които той не знаел. Казали му, че не записват, ако нямаш медицински заверки. Той тичал до най - близката Поликлиника и там получил печати от лекар - така хванал последния ден на записването - 13 юни" - спомня си Ненкова.
По думите на педагожката 18- годишният Маринов бил насочен към Консерваторията от певицата Сашка от войнишкия ансамбъл, в който пеел. Когато отишъл в Консерваторията, той чул как от полуотворена врата се пее. "Влез, влез", поканил го преподавателят Петър Димитров. Когато чува как Веско пее, разпознава таланта и се обажда на Лилия Ненкова, за да му помогне да научи нотите. Всички кандидатстуденти софиянци се явявали на консултации, защото трябвало да имаш поне тройка на приемния изпит по солфеж, за да влезеш в Консерваторията.
"Срещнах се с едно високо, хубаво и много притеснено момче няколко дни преди кандидатстудентския изпит. Посочих му нотите - не ги познаваше. Беше свирил на барабани, на китара, имаше отличен слух. Разбрах, че е и спортист, че го влече футбола и си казах: "Щом има спортен дух, ще успее да се справи дори за една нощ!" - разказва преподавателката на поколения български музиканти Лилия Ненкова. - Тогава Веско имаше една - единствена риза, каза, че в казармата бил понапълнял и другите не му ставали. Дадох му невъзможна задача - 182 упражнения по солфеж, които трябваше да научи за една нощ" - усмихва се легендата на музикалната педагогика.Изпитът минал като по ноти - самата Лилия Ненкова е в изпитната комисия и препитва изпълнителя на "Родната полиция"
По думите й той вече разпознавал нотите и изкарал заветната тройка по солфеж. Маринов влиза четвърти по успех в звезден клас, където конкуренция са му Нели Рангелова, Георги Христов, Богдан Томов. Още в първи курс той е оценен от Ненкова, която студентите наричат "желязната лейди"."Казах му: "Сега аз разписвам книжките, но ще дойде време и ти ще ми дадеш автограф. През годините Веско не ме забрави - изпращаше ми покани за негови концерти, бонбони, цветя. Най-скъпият ми подарък от него е диск с лиричната песен "Лъжите на страха", която получих още преди тя да излезе. Веско не се изживява като звезда, не забрави и родителите си в Полски Тръмбеш. Има много почитателки, но е скромен" - категорична е Ненкова. Преподавателката по солфеж споделя и най-тежкото преживяване в живота на изпълнителя на "Горчиво вино"."Това бе операцията на гласовите му струни. Отидох му на гости, сложих слушалки и слушах новата му песен. Слава богу, операцията бе успешна. За мен не е нагаждач, предполагам, че се е разочаровал от БСП и търси промяната в ГЕРБ. Веско подпомага финансово читалище и детска градина в град Баня, дава пари за лечение на бедни хора. Втората му жена ми сподели, че е мъж мечта - романтичен, не пие, не пуши. Хората пеят с него на концертите му - това е най- големият подарък за музиканта!" - усмихва се доволна Лилия Ненкова.

Легендата
Лилия Ненкова е цигулар и дългогодишен преподавател по солфеж в Музикалната академия и Нов български университет. Замества традиционното обучение с мултимедийно в НБУ, подкрепена от ректора и настоящ министър на образованието Сергей Игнатов. Преподава на Маргарита Хранова, Васил Найденов, Силвия Кацарова, Мустафа Чаушев, Васил Петров, Милица от "Тоника" и сина й, Камелия Тодорова, Графа, Белослава, Ясен Зердев.
/от "168 часа"/

Няма коментари:

Публикуване на коментар