четвъртък, 20 януари 2011 г.

Лидия Инджова: "Младият актьор трябва да си плати, за да стане известен!"


Лидия Инджова: "Сексът с Ласкин бе добър!"

"Стъклената река" променя живота на актрисата
от ТАНЯ ИВАНОВА


"Първата ми гола сцена в живота бе с Иван Ласкин. Имитацията на секс е много трудна. Той много ми помогна да се отпусна. В един момент го чувствах като най-близкият ми човек на света. Забравих присъствието на режисьора и камерата, приех голотата си и изиграх любовната сцена с Ласкин. Чувствах само ръцете му и го остваих той да ме води... - сподели актрисата, изиграла най-провокативната роля на курвата в новия филм на Станимир Трифонов "Стъклената река" Лидия Инджова. - Не исках да пресъздам стандартна курва, да изиграя щампа. В "Стъклената река" съчетавам миловидна визия и порочно поведение. Три месеца ме избираха за филма, имах и сериозна конкуренция за ролята. Тогава бях с дълга естественочервена коса, един ден я накъдрих и когато ме видя, Станимир Трифонов отсече: "Тя е! Героинята ще изглежда точно така!"
Лидия Инджова днес е с къса френска прическа, на 24 години, щатна актриса в "Театъра на българската армия". Там играе също провокативна роля на момиче, което съблазнява зрял мъж в "Тя без любов и смърт". Снимала се е в студентски филми, в БНТ-сериали, "Приключенията на един Арлекин" на Иван Ничев с Тодор Колев и "Людмил и Руслана". През 2008 асистент-режисьорът на "Людмил и Руслана" Марин Димитров я предлага на Станимир Трифонов за новия му проект "Стъклената река".
Историята пресъздава пътя на един монах и българофранцузойка към вярата, корените, себе си, любовта и всичко това - потопено е богомилски витализъм. Като антитеза и едновременно алтер-Аз на одухотворените главни герои се явяват образите на проститутката Мария(Марица) и примитивния овчар Методи. Лидия Инджова споделя, че не би изиграла класическа банална курва и че голотата на цената и пред камерата е много различна.
"И в театъра в едно представление излизам гола, но веднага светлината загасва. Голотата в киното и театъра въздейства различно. В киното е остра като крясък. Секссцените в българското кино са самоцелни. Спомняте ли си любовната сцена от "Да срещнеш Джо Блек"? Филмът не може без нея. В българското кино сексът стои като нещо чуждо и винаги е груб" - убедена е младата актриса. В една от най-горещите сцени на "Стъклената река" героинята на Инджова е почти насилствено обладана под душа от полудивия овчар Методи.
По сценарий Методи, който няма жена и чийто полов орган е митологично огромен, трябвало да се обясни в любов на невръстната проститутка. Тази епизод е махнат и заменен с една от най-култовите сцени на съблазняване в българското кино - проститутката Мария сваля овчаря дори без да му проговори. Просто застава провокативно с късата си пола пред лицето му.
"Тази сцена се роди по идея на оператора Емил Христов. Бе много изнервящо, защото я обмисляхме на терен, без сценарий. Снимахме сред природата - близо до Лом. Не знаехме какво ще се получи, целият екип чакаше какво ще измислим. Аз бях доста афектирана, а Станимир бе уморен и объркан. Тогава на Емо хрумна блестящата идея - спомня си горещите снимки Лидия Инджова. - Дотогава във филма овчарят обикаля, следи Мария, по сценарий дори трябваше да си бие чекии... Срещат се сред природата като два контрастни свята - тя с модерните си проститутски дрешки, той - опърпан и нечистоплътен. Мария знае, че той я желае и провокира инстинктите му по първичен начин. Операторът Емо Христов убеди екипа, че това не е груба сцена, а магическо съблазняване."
Лидия разкрива, че след култовите секс сцени се променя, започва да харесва тялото си повече и надмогва чувството за срам. Според нея героините й в "Стъклената река" и "Тя без любов и смърт" изпитват потребност да се отдадат.
"Не се възприемам като секс-символ и не бих се снимала в мъжко еротично списание - смее се актрисата, която без грим изглежда на 16. - За мен ролята на Мария бе провокация, плюс това е и доста голяма. Преди "Стъклената река" играех все момиченца, тинейджърки, едни такива милички същества. При Мария има абсолютен контраст между визия и поведение. Тя е обръгнала и безсрамна за възрастта си. Няма родители и няма шанс за по-добър живот. Станала е проститутка, преди да стане личност. В България много момичета трудно намират пътя си и това е притеснително."
Страст на Лидия са тренировките по фехтовка, които планира да разнообрази с екстремно катерене по стена. Въпреки успешната си кариера на актриса, Инджова е записала първи курс социология в Софийския университет. Интересува се и от когнитивна психология и чрез нея успява да вникне в сложния и обременен свят на героинята си от "Стъклената река".
"Има 11 страха, сред които много силни са страхът от изоставяне и страхът, че не заслужаваш любов. Мария е измъкната от проституирането от отеца /героя на Стефан Вълдобрев/, който й дава шанс да промени живота си с честен труд и покрив над главата й. Човек обаче не може да избяга от себе си. Накрая Мария отново се връща в кабините на тираджиите, където продава тялото си. Връща се в ситуации, в които ще изпита болка и страх, но това е един познат страх в нейния си живот. Всичко друго е неизвестно и застрашително" - разсъждава младата актриса.
Според нея политиката спрямо културата в България е "безобразна". Определя риалитата и шоу- програмите като добър начин за манипулация на зрителя, за притъпяване на мисленето на хората и печеливша индустрия. Не слуша попфолк, но смята, че това е най- добре огранизираният артистичен бизнес у нас. Според Инджова няма нищо лошо в това театрите сами да се борят за публиката си и да печелят парите си с продажба на добър продукт.
"Тук сякаш главната цел е да получиш субсидии - никой не се интересува от нищо, стига да получи субсидии. Трябва да се промени латентното съществуване, всеки театър да вкара публика в залите. Другата опасност е театрите да заприличат на "Комиците" в желанието си да са печеливши" - споделя своите размисли младата актриса. Според нея у нас артистите биват избирани не по качество и опит, а според "връзките" си. Лидия е убедена, че в България липсва добър критерий за актьорите, както и пазар за осъществяване на таланта им. Още като четвъртокурсничка от класа на Стефан Данаилов е назначена в театъра във Враца. Ангажиментите й там не са много и продължава да се развива в София. По- късно обикаля страната и с "Държавния пътуващ театър".
"Младият актъор няма къде да натрупа опит и не може да казва "не", каквато и роля да му предложат. Дори да получиш номинация за "Икар", това няма значение и си никой, ако гаджето ти или родителите ти не са влиятелни хора. Ако си млад, едва ли не ти си длъжен да им плащаш, за да играеш, да покажеш на света, че те има. Хонорарите и в театъра и в киното са много малки. Определят се не според качеството на артиста, а според известността му. Гледала съм само един епизод на "Стъклен дом" и не мога да коментирам сериала. Не бих се учудила, ако хонорарите на младите актьори и там са ниски. Ако говорим за хонорар 2-3 хиляди, все едно сме ударили джакпота в киното. В театъра взимам едва 500 лева" - споделя тъмната страна на актьорската професия Лидия Инджова.
Младата актриса играе и на пловдивска сцена в постановката "Живите от мъртвата махала" и обикаля страната с "Американска мечта", в която си партнира с Асен Блатечки и Стефка Янорова. Участва и в новата пиеса "Откат", поставена от режисьора Стайко Мурджев. Лидия няма време за нощен живот - сутрин е на лекции, а всяко свободно време прекарва в репетиции в театъра. Споделя, че я влече професията на барманката заради възможността да общува с много и различни хора.
Актьорите, на които се възхищава, са Жорета Николова, Ася Ингилизова и Йосиф Сърчаджиев."Посредствеността е много повече от качеството. И в театъра, и в киното има удари под кръста и професионална завист. На тези неща обаче не трябва да се обръща внимание. Когато знаеш какво искаш да постигнеш и какво правиш, е лесно да продължиш. Само с работата си можеш да докажеш, че си добър!" - категорична е Лидия Инджова. - Да, бих изиграла проститутката от "Да напуснеш Лас Вегас". Това е моят филм. Начинът, по който е направен, е гениален. Явно съдбата ми е отредила да играя все лошите момичета - смее се актрисата с детско лице Лидия Инджова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар