сряда, 19 януари 2011 г.

Момче живее с половин глава заради лекарска грешка


Българското законодателство не компенсира жертви на насилие, в случаи че извършителят е неизвестен

Череп с кости

Той не е изживял и четвърт век. Казва се Едуард Тодоров и вече четири години живее с половин глава. Жива плът и мозък пулсират под кожата. Носи черна шапка, на която има череп и скръстени кости. Страшна метафора за един провален живот. До него неотлъчно е баща му - Владимир Тодоров. Камуфлажният костюм, който носи, е поредната метафора за тежката битка с още по- тежките български институции. Страшното се случва на 1 март 2006 година. Едуард Тодоров тогава е на 21 години и работи като монтажник в ТЕЦ Дружба. В 21 часа чака автобус 313 на спирката на площад Авиационен или стария разклон за летището. Наоколо има игрална зала, чейндж бюро и аптека. Последният спомен на Едуард е за разправия между мъже, следва затичване, удар по главата и... 4 години ходене по мъките на безупречно уредените ни по европейски правна и здравна системи.
4 години ходене по мъките
Едуард е намерен в безсъзнание на входа на тунела на Мосю Бриколаж от случайни граждани. В 23.30 часа военен полицай се обажда на бащата Владимир Тодоров и пита дали синът му взима наркотици, без да съобщи за трагедията. Полицаят е от разследващата група на инспектор Мариета Иванова, стая 113 на 7 РПУ- София. Следствието установява, че от момчето са откраднати 170 лева. По-късно бащата ще направи собствено разследване и ще установи, че полицията дори не е проверила записите от камерите на игралната зала и чейнджбюрото. Същата нощ Едуард е опериран, като при сложната процедура е отстранена голяма част от черепа му. Костното парче/ ламбо/ е трябвало да бъде върнато на пациента, надлежно съхранено в стерилна среда. Това не се случва. След свършване на парите по клиничните пътеки, Едуард е изписан в кома с 20% шанс за живот. На шията има незашита рана от тръбата, осигурявала дишането му, в носа е със сонда, а катетърът за уриниране не е сменян 36 дни- от постъпване на момчето за лечение. Освен това Едуард е с декубитусни рани от залежаване и контрактури- вдървяване на глезените вследствие липса на рехабилитация. Бащата не получава лекарски инструкции как да се грижи за болния в домашни условия. "Бързаха да се отърват от нас, за да не носят отговорност при смърт", споделя бащата.
Чудото се случва
на 6 април в 11 часа на обед. Едуард отваря очи, за да започне новия си живот. Живот с половин глава и никакви надежди. Момчето е със загубени двигателни възможности, парализирана дясна ръка, идва и психиатричната диагноза от болница "Свети Наум" на четвърти километър: параноидна шизофрения. Днес Едуард ходи, но е с гнойни рани по главата, трудно се концентрира и помни, говори трудно, не може да пише. На 1 март е заведено дело срещу неизвестен извършител за престъпление по чл.128, ал.2, вр.ал.1 от НК. Прокурорът по делото Яни Костов, след като се запознава с материалите по делото, намира, че са налице условия за прекратяване на наказателното производство. Свидетели очевидци няма. Наказателното производство по случая "Едуард Тодоров" е прекратено на основание чл.243, ал.1 т.1 от НПК, което гласи:" Прокурорът прекратява наказателното производство, когато намери, че не е доказано участие на обвиняемия в престъплението." Прокурорското решение става причина на Едуард Тодоров да бъде отказано финансово обезщетение по Закона за подпомагане
и финансова компенсация на пострадали от престъпления. От цялата Европейска общност единствено в българския препис на този закон е посочено задължителното условие да има извършител. Има извършител, има престъпление, има и обезщетение. Няма извършител, няма престъпление, няма обезщетение. Въпреки че е здравноосигурен, Едуард Тодоров има право на...череп от пластмаса. След консултация във ВМА, става ясно, че черепът на момчето може да бъде доизграден безплатно от пластмаса. Тя ще трябва да се сменя на 2-3 години, защото на такъв период бива отхвърлена от организма. Междувременно отстраненото костно парче череп/ламбо/ е върнато на пациента с привнесени стрептококови бактерии. След операцията по доизграждане на черепната кост, тя се стопява вследствие на небрежното съхранение и заразяване. Пациентът заболява от остеомиелит. Лекуващият доктор Иванов от ВМА заминава в Кувейт.Цялостно лечение в болница "Токуда" би струвало на Тодорови над 11 000 лева. Специалистите там препоръчват изграждането на черепа чрез титанова пластина или титанова мрежа с костен цимент. Средният месечен доход на семейство Тодорови е около 650 лева. Понастоящем фамилията се състои от четирима мъже. Живеят в собствено жилище в Младост 1, в блока на самоубийците. Поредната метафора. Майката е с руски произход, отдавна изоставила своите български мъже. На 7 март 2007 година бащата Владимир Тодоров е назначен за личен асистент на Едуард от Осма служба за Социално подпомагане- Младост. Уволнен е на 1 юни 2008 с мотив изтичане на трудовия договор. Трудовият договор по документи всъщност изтича на 31 декември 2008 година, седем месеца по- късно. Договорът с Дирекция "Социално подпомагане"- Младост, е прекратен на основание Чл. 325, т. 4 от КТ. Този член гласи:"Трудовият договор се прекратява без която и да е от страните да дължи предизвестие със завършване на определената работа". Работата е свършена? Вероятно Едуард е оздравял по чудо своевременно.Първи победиСлед обжалване пред Софийския районен съд от 4 август 2008 година, наказателното производство е възобновено. Последното постановление на СРП
от 17 юни удостоверява, че има престъпление срещу личността на Едуард Тодоров. На последното си заседание от 12 ноември Националния съвет за подпомагане и компенсиране на пострадали от престъпления се произнася в полза на Едуард. Той ще бъде компенсиран с 60% от размера на обезщетението при подобен род престъпления- 5 000 лева. Бащата Владимир Тодоров храни надежди Министерство на труда и социалната политика да възстанови статуса му на личен асистент на Едуард.Човекът с камуфлажния костюм става и подкрепя момчето с шапката с череп. Тръгват към поредната битка със закона и институциите в името на живота. Телефонът, на който Едуард Тодоров и баща му няма да откажат помощ, е 0895/ 820188.

Интервю
Доц. Александър Петков:
Доцент Александър Петков е началник на Катедра Неврохирургия на ВМА. Контролира работата на работещите в клиниката 11 неврохирурзи, началници на отделения и лекари ординатори.
- Доцент Петков, запознат ли сте със случая на Едуард Тодоров- момчето с половин глава?- Не, не си спомням.

- Семейството обвинява опериращия лекар д-р Иванов в грешка?
- Това е все едно да обвиниш Министерство на здравеопазването, че си се разболял от свински грип.
- Не допускате ли подобна грешка?
- Каква грешка? Защо не попитате лекуващия лекар?
- Д-р Иванов е в Кувейт. Костното парче не е било добре съхранено и черепът се е стопил.- При имплантиране на костното парче може да се получи отхвърляне от организма.
- На хората са препоръчали черепът да бъде доизграден от пластмаса?
- Черепът трябва да се изгради с титанова пластина.

(от вестник "168 часа")

Няма коментари:

Публикуване на коментар