сряда, 29 септември 2010 г.

ШОКИРАН ИРЛАНДЕЦ РАЗКАЗВА ЗА ПРЕЖИВЯНОТО В БЪЛГАРИЯ

ДЕЙВИД ЦЕПИ ДЪРВА СРЕЩУ СТРЕС В ГРАД АПРИЛЦИ


"Това лято цепих дърва в старопланинския град Априлци, събирах зрял боб в градината и ваях паница на грънчарско колело. Иначе живея в центъра на Манчестър и съм успял човек - разказа 48 - годишният ирландец Дейвид Кийгън. - За пръв път посетих България преди 30 години по времето на комунизма. Бях отседнал в София, не се случи нищо интересно и преживяването бе много потискащо. През август тази година дойдох отново в България, за да се видя с моите приятели Мария и Джулиен, които развиват успешен бизнес в Априлци."
Мария и Джулиен ван Домелен се запознават преди 6 години в Лондон, където тя е фитнес треньор, а той мениджър в голяма американска компания.
"Пътувахме много по света - Мексико, Америка и Тайланд. Искахме да оставим големия град или както казват в Англия "надпреварата на плъховете".
Мечтаехме за различен начин на живот в естествена природна среда и търсехме своето място - разказва французинът Джулиен. - С жена ми Мария взехме под наем колата на един приятел и тръгнахме от София през Стара планина. Бяхме в Тетевен, Рибарица, Шипково, Чифлик. Явно е било съдбовното пътешествие на нашия живот, защото колата ни се повреди в Априлци. Зарязахме я на централната улица и се приютихме в близкия хотел. Когато се събудихме, пред погледа ни се откри невероятна панорама, а въздухът бе кристален. Решихме, че това е най- красивото място на света и че тук искаме да остареем."
Младото семейство започва да организира природни и културни ваканции в Априлци, така че да привлече заможни и ерудирани туристи. Кани всички свои познати от различни краища на света. Това лято на гости им идва и Дейвид.
"След като България се присъедини към Европейския съюз, имаше негативни отзиви в английската преса. У всички нас беше създадено впечатление, че е порутена и потънала в бедност страна, която има намерение да се евакуира в нощта след отварянето на границата. Не бих и помислил да дойда пак тук, ако не бе примамливото предложение на Мария и Джулиен - връща се в спомените си удивеният ирландец.- Имам преуспяващ собствен бизнес - работя като ландшафен инженер. Прекарвам почти цялото си време на телефона или пред компютъра, управлявайки персонала, доставчиците и клиентите си. Мога да си позволя да почивам в петзвезден хотел със СПА и всички екстри, но исках нещо различно. Когато дойдох в Априлци, бях поразен от природата и отношенията между хората. Предпочитам да цепя дърва, вместо да се излежавам по плажовете на Маями. В Англия парното се включва автоматично. Изключително интересно е да разбера как работят нещата в тази част на Европа и да се докосна до един свят, съхранил човешкото..."
Дейвид споделя, че Априлци му напомня за детството му, когато е живял в семейната ферма в Ирландия. Днес той има ранчо извън Манчестър, където сам отглежда плодове и зеленчуци. Така ирландецът, освен че бори стреса, натрупан в градската среда, зарежда трапезата си с качествена храна собствено производство.
"Хората тук вършат почти всичко на ръка - поправят собственоръчно причудливи машини и често променят тяхното предназначение. Ритъмът на живот е спокоен, хората имат време да говорят и са любознателни, приятелски настроени, топли и щедри" - радва се на откритията си Дейвид.
Интересните лица в Априлци провокират ирландеца да се отдаде на другото си хоби - фотографията. Той прави албум с колоритни лица на местни хора, а надписите под снимките са не по-малко въздействащи: "Портрет на леля Пена, която обича котки и е директор на училище в Априлци".
Ирландецът ходи на разходки в планината и риболов, опитва да се занимава с дърворезба и плетене.
"Тук за пръв път преживях нещо изключително, пробвах със собствените си ръце грънчарското колело под внимателните инструкции на грънчарката Роси, която ни почерпи със домашен сок от грозде във своята уютна работилница - удивен е англичанинът. - Баба ми също бе колекционер на керамика и моята страст към това изкуство е от детските ми години.
Имам колекция от керамични фигури от цял свят, но това, което преживях в България, докосна душата ми за цял живот. Тук хората не пестят от времето и емоциите си - разказват за себе си, за културата, за бита си, показват ти и ти дават да пробваш от всичко" - не спира да разказва за преживяванията си с вълнение Дейвид.Ирландецът се заканва не само отново да посети Априлци заради природния фитнес с цепенето на дърва и брането на реколта в градината, но и да си купи къща в някоя махала. Единственото му безпокойство е, че един ден този район може да се развие прекалено подобно на Банско и Черноморието и да загуби самобитността на нравите и уникалната си природа.
"Българското правителство и Министерството на туризма не вършат добре своята работа. Никой не би гладувал в България, ако имаше правилна политика. Никога не съм виждал такова избилие от ябълки, круши, сливи, праскови, пресни орехи - всякакви плодове, навсякъде, където отидеш. Не бях подготвен и за невероятната красота на целия район около градчето Априлци. В България има огромно количество неизползвана плодородна земя, а това е светотатство, при условие че светът страда от недостиг на хранителна продукция, а българите са бедни..." - завършва разказа си смаяният ирландец.


"След като открихме Априлци, се върнахме в Лондон, където се роди нашия син. Скоро натоварихме всичките си притежания на кемпера и прекосихме Европа, от центъра на Лондон до центъра на Априлци - спомня си за приключението на живота си Мария ван Домелен. - Беше ни трудно в началото, но не сме поглеждали назад и сега сме много щастливи, че живеем тук. В живота си сме имали шанса да посетим много държави и сме работили много различни професии. Няма по- вълшебно място от Априлци. Тук ще расте нашия син Рафаел и съм убедена, че ще бъде щастлив" - усмихва се младото семейство.


Културен туризъм

На традиционния събор в Копривщица гости от Япония, Франция, САЩ, Великобритания танцуват български хора и пеят български песни. Ирландки и японки са облекли български носии и похапват гюведжета с български домати в механите на открито. Шведи и французи нахлупват български калпаци и пробват руйното червено вино. Някои от чужденците завалено опитват да проговорят български.
"Все повече туристи полудяват по българската култура и природа. Нашият туристически център JMB Active в Априлци организира ваканции с природен фитнес, общественополезен труд и културни дейности като плетене, грънчарство и фолклорни танци. Надяваме се да помогнем на хотелите и къщите за гости, като създадем повече възможности за работни места. Същевременно искаме да работим с г-н Пелов - кмет на гр. Априлци, за опазване на природата и развитие на здравния туризъм в града, ползвайки природните ресурси на Априлци" - споделя Мария ван Домелен.

Бабите черпят

Чужденци идват в България да режат дърва, за да се освободят от стреса, натрупан в 18- часовото ежедневие пред компютъра. Западноевропейците излизат от фитнесзалите и изоставят СПА центровете, джакузитата и уредените плажове.
Новата страст на европееца е реалното физическо натоварване близо до истинската природа. Помощта, която оказват на стари хора, като режат дървата им за огрев през зимата, им дава чувство за пълноценност и ползотворна ваканция. В замяна бабите гощават гостите щедро с българска баница, домашно подквасено овче кисело мляко и конфитюр от горски боровинки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар