сряда, 24 март 2010 г.

Нямаме български орган за легализация на медицински изделия

НОВ ПРОДУКТ НАДУВА ЦИЦИТЕ ЗА 15 МИНУТИ

от ТАНЯ ИВАНОВА

"Препаратът е незаконен за българския пазар и се внася контрабандно"- твърди доктор Николай Сердев, водещ естетичен хирург у нас. - "Продуктът се рекламира по телевизията. Не е разрешен, а се инжектира в гърдите! В телевизионна игра жена спечели да й бъде увеличен бюста с този препарат! Това е недопустимо!"
ЗА 15 МИНУТИ С НОВ БЮСТ
е рекламата на новия препарат за цици. Става въпрос за хиалуронова киселина, която инжекционно се поставя в гърдите на жената. Няма оперативна намеса, няма пълна упойка. Препаратът е подходящ за пациентки с непоносимост към скалпела.
"Вечерта пациентката беше на маса с хирурзите! Това се случи след демонстрация на препарата във ВМА сутринта. Бюстът на жената бе коригиран с хиалуронова киселина"- твърдят от българската фирма- вносител. Препаратът е шведски и е легален за страни от европейския съюз. Въпреки това спада към клас 3 медицински изделия- с най- висока степен на риск.
"Самият доктор Сердев поставя силиконово олио в устните на жените! То е забранено в България! Не случайно е извън Асоциацията на пластичните хирурзи!"- нападат от фирмата- доставчик на хиалуронови продукти.- "Ние сме противници на инжектиране на силикон в лицето- това е забранено в половината европейски страни!"
Новите хиалуроновите продукти са предназначени за оформяне на лицето, заличаване на белези, напомпване на гърди, дупе, прасци. Според вносителите това е естествен метод за корекции на гърди след 1-2 раждания и загуба на обем. За година - две хиалуроновата киселина се усвоява от организма и се разгражда.

БЮСТЪТ СЕ СТАПЯ
и трябва да бъде напомпан с нова инжекция. Между 80 и 180 милилитра от инжекционния разтвор се слагат в гърда. Не може да се разчита на ефекта "сутиен с два номера отгоре", но за сметка на това методът е бърз, ефективен, безболезнен.

ЗЛАТНА МИНА ЗА ЕСТЕТИЧНИТЕ ХИРУРЗИ
се оказва новия хиалуронов препарат. 1 милилитър от разтвора върви по 20 евро, 100 милилитра в гърда правят 2 000 евро. Около 8 хиляди лева излиза новият бюст за 15 минути.
Според доставчиците от варненската фирма хирургичната процедура е лесна и се прави чрез разрези от 3,5 милиметра в женските гърди и локална упойка. В България поне 35 пластични хирурзи са квалифицирани да я извършат.

"Само аз мога да поставям хиалуронова киселина в организма! Трябва да си минал курса на Academic and Clinic в Стокхолм - най- голямата клиника за естетична медицина в Европа!"- твърди доктор Николай Георгиев, рекламиращ продукта в телевизионни формати.
- "Препаратът е сигурен! С него се постигат разумни обеми. След година се стапя на 50%. Няма алергични реакции. Има най- висок клас на сигурност в цял свят. Прилага се и в Япония, където най- трудно се издава сертификат на годност!"

ИСТИНСКА ВОЙНА
се развихря на черния пазар и по отношение на имплантите втора употреба. Запознати твърдят, че извадени силиконови протези се стерилизират и се използват повторно.
"Лекар ми разказа как при него отишли две девойки. Едната била решила да подари своите импланти на другата"- разказват доставчици на разкрасителни продукти.- "Ботоксът се използва от десет години в България, а бе регистриран едва в средата на 2009 година! Мога да ви разкажа градски легенди на тази тема..."
ПОТРЕСАВАЩИ ДОКАЗАТЕЛСТВА
за тези градски легенди има на сайта NENASILIKONA.COM. Обезобразени жени разказват своите истории и търсят възмездие за лекарската небрежност и пълната дезинформираност за новите продукти в естетичната медицина. С години бавят образуваното досъдебно производство на пластични хирурзи под номер 7419/2006 на Софийска градска прокуратура. Идват абитуриентски балове и много девойки ще получат като подарък от родителите си нови бюстове. Засега в България няма естетичен хирург, осъден за нанесени вреди на пациент.

В БЪЛГАРИЯ НЯМА НАЦИОНАЛЕН ОРГАН ЗА ЛЕГАЛИЗАЦИЯ НА МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ
Новите продукти се регистрират в Изпълнителна агенция по лекарствата. Ако медицинското изделие идва от страна- член на ЕС, вносителят се обръща към съответният орган за оценяване на съответствието в зависимост от категорията на риска. Засега това са чуждестранни фирми като Loyd и SGS, които оценяват технически документи и сертификати според европейското законодателство. В България има 1 кандидат в процедура за подобен нотифициращ орган, информираха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Доцент Димитър Евстатиев, председател на Българската асоциация по пластично-възстановителна и естетична хирургия
НЕ ПОЛЗВАМ МАКРОЛЕЙН В ПРАКТИКАТА СИ
"Щом хиалуроновия продукт е регистриран в ЕС, значи и тук е регистриран! Не е ли едно и също? Има научни спорове за препарата, но те не са за медиите! В САЩ скоро ще има разрешение за използване. Не го прилагам в практиката си към момента."

Ана Велкова от Гражданско движение срещу силикона
ИМПЛАНТИТЕ НА МОЯ ПРИЯТЕЛКА ГНОЯСАХА
"Младите жени у нас са опитни зайчета. Експериментират върху тях какви ли не продукти, които с годините се оказва, че са вредни! Имплантите на моя позната гноясаха. Сложи ги, за да спаси брака си, а се разведе. Още в началото имаше разлика в гърдите. Не можа да осъди лекаря, който я оперира! Искаме да стартираме медийна кампания "Не на инжекционния силикон!" Писах писмо на М. Бенатова, обръщам се и към вас!"

Няма коментари:

Публикуване на коментар