четвъртък, 11 март 2010 г.

Бойко ни хипнотизира

От ТАНЯ ИВАНОВА
НЛП терапевтът Ангел Лазаров: "От думите на премиера изпадаме в транс"

"В речта си Борисов използва техниката на парадокса. Това е метод на докарване на публиката в транс. Премиерът свързва две противоположни понятия, които на пръв поглед се изключват. Той казва: "Аз мисля, че хората трябва да бъдат такива, каквито са били, защото иначе започват да се променят!"-това твърди първият специалист по НЛП в България Ангел Лазаров.

"Речта има строга логика и когато политиците излязат от шаблона, това е метод за хипнотично въздействие. Смисловите нарушения докарват лек транс на аудиторията. "

Според учения тези техники са употребявани предимно от политиците в бившите съветски държави. "Вижте Черномирдин! Той е велик хипнотизатор. Той скара Русия и Украйна."

"Аз се занимавам с НЛП е наука за управление на комуникациите. Подобен неправилен синтаксис прави хората податливи на внушения. В този смисъл Бойко Борисов е "неправилен, спонтанен, харизматичен", докато Сергей Станишев прави всичко по етикет.
Те двамата са като Елцин и Путин. Елцин може да излезе пиян пред публика, да не слезе от самолета във Франция. Бойко Борисов си позволява поведение, което не е в рамките на шаблона- това въздейства!"

Внушението от интервюто на Сашо Диков с премиера е, че никой не е идеален, дори и Борисов. "Как да ти кажа, Сашо! Чета колко всичко зависело от мен. Колко съм силен. Всъщност все още много малко зависи от мен..."
"Аз съм човек, правя каквото мога"- е смисловото послание на това интервю. Тук ключовият израз е "все още". Борисов иска да направи още, иска още да зависи от него"- тълкува Лазаров.

"В Турция Борисов прекали с поклоните. Многото жестове показват нисък дипломатически ранг. От друга страна, Борисов потупва Ердоган свойски, което издава превъзходство. Посланията на жестомимиката му бяха противоречиви."


Като цяло ученият смята, че нашите политици са скучни откъм техники на въздействие върху аудиторията.
"Сергей Станишев е обучаван на психологически и хипнотични техники. Той е руски възпитаник и вероятно там е получил това познание. Спомняте ли си, когато двамата с Борисов излагаха антикризисните си планове през 2009 година? След като Станишев каза
"Ние имаме ясен антикризисен план с много ясни елементи, които се изпълняват", той направи жест с показалец надолу спрямо настоящия премиер.

Този жест означава "Подчини ми се, заеми подчинено положение спрямо мен." При интервюта Станишев използва техниката "аналогово маркиране"- когато казва положителни неща, посочва себе си. При негативни изказвания посочва с поглед или жест опонента си."

НЛП- тренерът не отрича, че видни български политици са ползвали услугите му. При обучение в НЛП- техники се повишава степента на въздействие върху аудиторията, която може да бъде доведена до хипнотичен транс.

"Станишев използва жестове на самопрезентация при речи. "Много важно е за България да има отговорно и интелигентно управление", казва той и сочи себе си. После добавя: "Най- голяма опасност при криза е допускането на тежки грешки", и гледа към Борисов."

Лазаров е категоричен, че бившият премиер си служи умело с невербалния език и под повърхностния слой на речта му текат други пластове, които имат силно подсъзнателно въздействие върху хората.

В поведениетона новия български еврокомисар Кристалина Георгиева открива пълно съотвествие между думи и невербален език. " В НЛП тази техника се нарича конгруентност. Няколко пъти тя успя да разсмее комисарите от Европейския парламент.

Смехът също е трансово състояние. Той предразполага и отпуска. Колкото до Румяна Желева, видях просто една изплашена жена." Друга техника В НЛП е "изменение на личната история". Ако има травма в миналото, човек е в състояние да промени спомените си и да повярва в нещо, което не е достоверно. В такива случаи той не може да бъде засечен от детектора на лъжата.

"ФБР използва НЛП- техниките. С този метод се разпознава кой и кога лъже."Хората се обръщат към НЛП- техниките за решаване на определени задачи- да бъдат по- ефективни, по- спокойни. Понякога човек не постига целите си, сякаш нещо го спира да осъществи замисленото.

"Човешкото поведение е изградено от противоречиви програми. Инстинктът за самосъхранение е в конфликт с инстинкта за продължение на рода. Хипнозата помага на бизнесмени и политици да бъдат по- убедителни. Ние възприемане картата на света на партньора по комуникация. Може за вас ябълката да е зелена, но ако за мен ябълката е жълта, вие ще се опитате да ми продадете жълта ябълка! Политиците разбират каква е "картата на света" на масите и говорят според нея."

Невербалните жестове издават и сексуалната ориентация на човек Според него Яне Янев няма психологически проблеми. За шоумените в България казва, че разчитат на късмет и харизма. Такъв е случаят със Слави Трифонов. "Задържа се, защото поднася информацията изключително емоционално. За хората е важно не само какво им казваш, но и как го казваш.
"Наднорменото тегло на много от българските политици е израз на желанието им да контролират средата. "Това е и желание да изглеждат значими. Свързано е с убеждението, че така си тежат на мястото." Вратите на НЛП институтът на Ангел Лазаров са отворени за пухкавите и неуверени български политици. Стига, разбира се, те да са узрели за промяна в нагласите и поведението си.

Джина Стоева, фолкпевица:

"Премиерът говори на народен език"
Най- големият плюс на Борисов е непринуденото му поведение. Има чувство за хумор, това се харесва на жените. Не използва заучени фрази. Опозицията и да се дразни, той има контакт с народа. Харесва ми, че спортува и се облича спортно- елегантно."

Koрнелия Нинова, депутат БСП:



"Винаги е бил извън дипломатическия протокол"
Неумишлено използва психотехники. Характерът му е такъв, импулсивен човек е. Не одобрявам стила му. В България може да му върши работа, защото е достъпен за хората, но навън си има протокол. Борисов никога не е действал според протокола! Това не е добре за страната ни.

Емил Гущеров, депутат ГЕРБ :
"С една дума Борисов привлича вниманието"
Да можеш да палиш хората, без да си обучаван- това е природен талант. Останал съм с впечатлението, че стилът на Борисов се харесва, дори когато не е книжовен. Според мен и в Европа политици и дипломати харесват прямотата. Борисов насочва вниманието с една дума и хората се хващат за нея!"

Фани Христова, депутат ГЕРБ:
"Поведението му винаги е било едно и също"
Познавам Борисов от времето, когато беше главен секретар на МВР. Неговият вид комуникация от дълги години е един и същ. Премиерът говори на достъпен език и казва нещата с истинските им имена. Нашият лидер излъчва мъжественост и буди доверие!

НЛП: Ангел Лазаров е обучаван в НЛП техники в Русия
Ангел Лазаров: "На всеки 2 минути имаме микросъстояния на транс"
Днес много хипнотични техники се осъществяват в будно състояние, а не по време на сън. Трансът е естествено състояние на съзнанието, при което има изменен фокус на внимание.Наблюдават се състояния на вътрешно ориентиран и външноориентиран транс.
"Когато пропускаме спирката си, може да сме изпаднали в състояние на вътрешноориентиран транс. Той помага на човек да се справи с емоционални проблеми"- смята Ангел Лазаров.
Състояние на транс е и когато четем книга, а не запомняме прочетеното. Учените обясняват това с огромното количество информация, която човешкото съзнание регистрира във всеки един момент.
Състоянието на транс е необходимо, за да може мозъкът да подреди информацията в когнитивните /познавателните/ системи на съзнанието. В състояние на транс човек възприема много по- лесно информация и е податлив на внушения.

3 коментара:

  1. премиерската хипноза в последно време,
    не е същата. В началото на 2009г. много хорица бяха впечатлени от думите и обещанията му.
    Сега на върхът на славата си, обикновните хорица му обръщат гръб, колкото и да ни убеждават , че рейтингът му се е запазил.

    ОтговорИзтриване
  2. Айде пак почнахме да даваме модерни имена на старите неща. Не било еди-какво си, а НЛП. Сега го търсим в премиера. А той си има съдба и предишни животи, които му позволяват да бъде себе си, т.е. да е наистина въздействащ на вкарания в рамки съвременник. И най-важното е, че на него колективното несъзнавано му позволява да въздейства върху хората, докато на някой свръхобучен в НЛП това няма да се удаде.


    http://bojidarzimnikov.com

    ОтговорИзтриване
  3. Я достаточно хваляю г-на Педро за его помощь в получении ссуды на покупку нашего нового дома для нашей семьи. У Педро было огромное количество информации, и он помог мне и моей семье понять, почему жилищный заем был лучшим вариантом в нашей конкретной ситуации. После переговоров с Педро Джеромом и нашим финансовым консультантом все согласились, что жилищный заем был идеальным решением.

    ВЫ МОЖЕТЕ СВЯЗАТЬСЯ С MR PEDRO JEROME, ЕСЛИ ВЫ ТАКЖЕ ИЩЕТЕ ЛЮБОЙ ВИД КРЕДИТА НА EMAIL / WHATSAPP
    ЭЛЕКТРОННАЯ ПОЧТА: PEDROLOANSS@GMAIL.COM
    WHATSAPP: + 1-8632310632

    ОтговорИзтриване