вторник, 2 март 2010 г.

Подземни гаражи на мястото на антични базилики

От ТАНЯ ИВАНОВА

НОВАТА СГРАДА НА НХА ЩЕ ГЛЪТНЕ ПОНЕ 70-80 МЛН ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ

В центъра на София пак ще се строят подземни гаражи. Този път на метри от храм паметника "Свети Александър Невски". Става въпрос за проекта за нова сграда на Националната художествена академия. Именно от там започва творческият път на поколения български художници. Сградата на Ректората е емблема на центъра на София и е част от архитектурния комплекс, включващ храм- паметника "Свети Александър Невски", Софийския университет, Народната библиотека, Галерията за чуждестранно изкуство. Същата тази сграда, представляваща архитектурна и културно- историческа ценност, отдавна се руши. Таванът пада и по чудо няма жерви.
През 2005 година НХА и Столична община организират конкурс за "Разширение и реконструкция на сградата". Със заповед на ректора проф. Божидар Йонов започва процедура по възлагане на малка обществена поръчка. Журират мастити имена като проф. Андрей Даниел, арх. Георги Угринов, арх. Иван Станишев, арх. Васил Китов. Класирани са 26 проекта на творчески колективи, а единодушният победител е архитект Стефан Добрев, прекарал дълги години в странство.

МИЛИОНИ
Бившето Министерство на регионалното развитие и благоустройството отпуска през 2006 г. 1 млн. лв. за проектиране. Интересът на министерството се обяснява с договорката, че в новата сграда ще има офиси за 18 евродепутати. Идеална възможност за усвояване на европейски пари. След приключването на конкурса на 13 ноември 2006 г., между НХА и спечелилия първо място кандидат Стефан Добрев е сключен договор за 2 млн.лв.


ТАКА СПОРЕД ОПОЗИЦИЯТА ЩЕ ИЗГЛЕЖДА АРХИТЕКТУРНИЯТ КОМПЛЕКС
Професор Пламен Вълчев от НХА и съмишленици- художници, архитекти, общественици, преди година организират гражданско сдружение "Художествена академия в духа на първостроителите". След сигнал от сдружението, Агенцията за държавна финансова инспекция установява, че договорът между НХА и арх. Добрев нарушава чл. 90, ал.1, т.7 от Закона за обществените поръчки. Съставени са актове за администратични нарушения. В края на 2008 г. договорът с арх. Стефан Добрев е обявен за невалиден. НХА отново обявява конкурс, който има само един участник- арх. Стефан Добрев.

Исканията на архитекта вече са за
2 МИЛИОНА ЕВРО

Сградата на художествената академия е проектирана от руския архитект А. Смирнов в началото на 20 век и днес тя притежава статут на паметник на културата с категория "национално значение". Проектът на арх. Стефан Добрев представлява седеметажна стъклена сграда, чиито помещения са ниски и трудно там биха се поместили студентски работилници и галерии.
"Представяте ли си как вмирисани на терпентин студенти се разминават с евродепутати", иронизира проф. Вълчев. Дотам не би се стигнало. За студентите са отделени приземните помещения на "кота нула", което значи липса на пространство и светлина, толкова необходими за художниците. Компютърната зала в проекта на Добрев съседства със залата за обработка на метал, а тя- с лекционна зала. Супер модерни заведения ще се помещават на слънчевия покрив. Освен с футуристичния си вид спрямо околните паметници на културата, сградата се вклинява и чисто териториално метри напред в държавна собственост по посока храм паметника "Свети Александър Невски".


ТРИ НИВА ПОДЗЕМНИ ГАРАЖИ
ще бъдат изградени под новата сграда на НХА. През лятото на тази година арх. Добрев поръчва археологически проучвания, които доказват, че няма стойностна подземна археология. Разкопките са едва на 30-40 см дълбочина. Запознати твърдят, че точно на това място има две подземни антични базилики, а при разкопките за ремонти в Академията са намирани скелети. Територията е част от акропола на стара Сердика, под сградата на "Св. Александър Невски" са намирани саркофази от римско време, а археологическият кадастър доказва наличие на археологически ценности.
Подобно строителство унищожава не по- малко от 90% от растенията на въпросната територия. "Много е относително кои са ценните растителни видове"- отговарят от Дирекция "Зелена система" към Столична община. Дърветата ще бъдат заменени по проект за бъдещо озеленяване със саксии.


ДНЕС
"Колко е целесъобразно да се отпускат нови 70-80 милиона , за да се пръкне непременно този грандомански проект?"- пита проф. Вълчев в писмо до премиера ген. Бойко Борисов, министъра на финансите и главния архитект на София. Това са грешни пари, парите на данъкоплатците.
На 3 ноември бе оповестена Декларация на Коалиция "Бъдеще за историческото наследство на София", в която се казва: "Централната градска част на София е третирана като обикновена среда, която е подновявана без единна концепция, без стремеж за защита на цялостта и уникалността на многовековната култура на наследеното". Коалицията настоява да бъдат анулирани всички разработки и договори за изграждането на подземни паркинги и гаражи в централната градска част.
Засега проектът е стопиран единствено поради липса на средства. Друг е въпросът, че историческият център на София може да бъде признат от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство. Експонирането и развитието на археологическите паметници ще доближи столицата до получаване на подобен статут. Ако дотогава все още има какво да бъде защитено като културно- историческо наследство.

Ето как ще изглежда площадът според проф. Светослав Кокалов- ректор на НХА

Проф. Светослав Кокалов:
ПРОЕКТЪТ ЩЕ БЪДЕ РЕАЛИЗИРАН
_ Проф. Кокалов, на какъв етап е проектът и колко е платено досега на арх. Стефан Добрев?
- Проектът е внесен в Столична община за гласуване и одобрение. Досега на арх. Добрев са платени 800 хил. лева.
-В сградата ще има ли фитнес зали, офиси за евродепутати, сладкарници?
- Ще има само ателиета, лекционни зали, изложбени и музейни зали, работилници и офиси за администрацията на НХА.
- Имате ли подкрепата на Министерство на културата?
- Разговаряли сме с министър Вежди Рашидов. Той смята, че бъдещото поколение трябва да получи своите културни пространства.


Интервю
Георги Деверджиев- художник, отговорен секретар на сп. "Паметници, музеи, реставрации"

ПРИНИЗЯВАТ ПАМЕТНИЦИТЕ НА МИНАЛОТО
-Г-н Деверджиев, от какво е продиктувана личната ви ангажираност спрямо проекта на арх. Добрев?
- Преди всичко от неразбирането за единна културно- историческа и градска тъкан. Във време на неутвърден градоустройсвен план амбициозни инвеститори и егоцентрични творци се опитват да принизят архитектурните паметници на миналото.
-Какво е мнението ви за сградата на арх. Добрев?
- Проектът на арх. Добрев няма да задоволи нуждите на НХА от нова сграда. Неговата сграда може да бъде построена върху друг имот на академията- в Дървеница, на Четвърти километър.

Според Националният институт за паметниците на културата/НИОНКЦ/, "Пространствената характеристика на новопредложената сграда съответства на абсолютния мащаб на средата и хармонира с околната застройка. Новият обем органично се имплантира в историческата среда- деклариран групов паметник на културата."

Няма коментари:

Публикуване на коментар