четвъртък, 14 октомври 2010 г.

Дарение за 88 хиляди поругано и разграбено в Кюстендил

Дъщерята на художника Асен Василиев: "Трябва да ме убият, за да получат наследниците ми дарението обратно!"


"Дарението от моя баща - професор Асен Василиев на стойност 88 хиляди лева бе разграбено и вулгарно поругано в Кюстендил! Говорих с адвокати и предстои да бъде предизвикана прокурорска проверка по случая! Изпълних последната воля на баща ми и дарих всичките му картини на Община Кюстендил. През 1988 година направих лично дарението - 132 картини и над хиляда рисунки, скици и етюди. Днес картините, ако бяха запазени, щяха да са безценно културно наследство и да струват милиони!" - оплака се в ексклузивно интервю дъщерята на професор Асен Василиев Екатерина Василиева.
Професор Асен Василиев е известен в близкото минало изкуствовед и художник, талантлив портретист. Сред личностите, които четката му увековечава, е и колегата му Владимир Димитров - Майстора. Пише десетки статии за българското възрожденско изкуство и преподава в Художествената академия в София. Приживе професор Василиев дава душата си за родния Кюстендил и е инициатор за създаване на художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" в града. Картините, които дъщеря му Екатерина Василиева дарява на Община Кюстендил, са разпределени там и в шест училищни галерии. По думите на близките му, професор Василиев е искал картините да са близо до хората, да възпитават в усет към красивото младото поколение. За повече от 20 години Екатерина Василиева прави само един опит да провери състоянието на дарението. По думите й тогавашният министър Георги Костов обещава, че ще разпореди ревизия, но това не става."Миналата година поканиха мен и племеника ми за 50-годишнината на галерия "Владимир Димитров - Майстора" в Кюстендил. Разбрах, че дарението е в много лошо състояние- похабено, драскано, пробито. По картините са писани мръсни думи и неприлични жестове. Бях потресена и дълбоко разочарована! Написах писмо до министъра на културата Вежди Рашидов и той разпореди проверка" - разказва Екатерина Василиева.
Тъй като картините са собственост на Община Кюстендил, със заповед на кмета Петър Паунов е назначена комисия с председател Илона Захариева - директор на градската художествена галерия, която да провери състоянието на картините. С протокол, адресиран до министър Рашидов и подписан от кмета Паунов, комисията констатира, че липсват 41 картини и 650 рисунки. В окаяно състояние и плачещи за реставрация са 32 картини, 343 рисунки и 6 други картини са едва в задоволително състояние. Времето на прехода и криворазбраната свободия е минало като заличително торнадо през изкуството на родолюбивия художник."Исках да разваля дарението и да си прибера картините. Или поне тези, които са останали и не са били откраднати - продължава тъжния си разказ Екатерина. - Отидох в Национален дарителски фонд "13 века България", чрез който бе направено дарението и разговарях с изпълнителният директор Греди Асса. Каза ми, че по закон само ако ме убие този, на когото съм направила дарението, моите наследници могат да си го вземат обратно! Картините на баща ми са загубени! Друг въпрос е, че ако можех да си ги върна, не разполагам с пари за реставрацията им..."
По думите на близките на професор Асен Василиев, с част от изчезналите картини от дарението е търгувано и те са препродадени на колекционери. Кой си е "харесал" картините от училищата и читалищата на Кюстендил и е печелил от тях, не се знае. До сега никой не е потърсил отговорност на директорите на шестте училища в Кюстендил, в чиито галерии са били рисунките. Никой не е направил опис на културното имущество и не е следил за наличието и състоянието му през годините. Днес единствено Прокуратурата може да прецени кой е отговорен за липсата на половината дарение и окаяното състояние на останалите картини.
"Консултирах се с адвокат и ще предизвикам прокурорска проверка по случая - категорична е Василиева. - Намразиха ме в Кюстендил, защото искам нещо да остане от моя баща, който така милееше за своя град и неговата култура. Наскоро имаше честване на 110 години от рождението му и никой от близките на Асен Василиев не е бил поканен от Община Кюстендил. Докога виновните ще мълчат? И докога в България безнаказано ще се търгува с произведения на изкуството? Ще бъде ли потърсена отговорност от Община Кюстендил и кой ще бъде наказан за престъпното нехайство?" - пита дъщерята на професора.Наследниците на художника вече не се надяват да си получат обратно дарението. Екатерина Василиева споделя, че днес съжалява, че е изпълнила последната воля на баща си и е дарила картините на Община Кюстендил. Единственото, на което тя се надява, е картините, които са останали, да бъдат съхранени или в градската галерия, или в Регионалния исторически музей на Кюстендил. Както и общината да отдели средства за неотложната им реставрация. Това би станало с разпоредба на кмета на Община Кюстендил Петър Паунов, който отказа коментар по неудобната тема."Баща ми би се обърнал в гроба, ако можеше да види как трудът на живота му е поруган!" - завършва Екатерина Василиева.




Интервю
Дима Укалска, началник отдел Култура - Община Кюстендил

''НЕ МОЖЕМ ДА РЕСТАВРИРАМЕ ДАРЕНИЕТО!''

- Г-жо Укалска, липсват ли картини от дарението на професор Василиев и чия е отговорността за това?

- Да, има картини, които липсват. Не можем да докажем колко картини са дадени за съхранение на дадено училище, на читалищата - никъде не пише. Не се е водила отчетност. Само едно от шестте училища е съхранявало добре направеното дарение.
- А другите?

- Някои картини са опорочени в училищата, а други са изчезнали. В Дърводелския техникум например е имало картини на професор Асен Василиев, но при проверката тази година не бе открита нито една. Тези 20 години на преход са един ужасен луфт в културата и духовността. Ставали са ужасни неща...

- Кой е виновен за половината окрадено дарение и поругаването на другата половина?

- Мен ме касаят единствено картините, които се съхраняват в градската галерия. Мисля, че те са 6 или 7 и са в добро състояние.

- Наследниците на професора настояват картините да бъдат незабавно реставрирани!

- Ние не можем да реставрираме дарението. Това става със средства на Общината и решението е на кмета на града.

РОДОЛЮБЕЦЪТ

Професор Асен Василиев е роден 1900г. в Кюстендил. Завършва Националната художествена академия и учителства в София, Шумен и Берковица. Художник в Националния исторически музей и референт за музеите в КНИК /Комитет за наука, изкуство и култура/. През 1950 става става старши научен сътрудник в Института за изобразителни изкуства /днес Институт за изкуствознание при БАН/. Преподава в Националната художествена академия като професор по история на българското изкуство. Автор на 30 книги за историята на Възраждането и над 400 статии на тази тема.
(от вестник "168 часа")

Няма коментари:

Публикуване на коментар